dinsdag 9 maart 2010

Impasse!

Na de vreemde testresultaten van Olav is er dus eigenlijk één ding duidelijk geworden. Hij rekent alles uit zijn hoofd uit en maakt daardoor slordigheidsfouten. Daarnaast kan hij niet tegen te veel herhaling en bij verdiepings- stof gaat hij er helemaal voor. Hij heeft een groot ruimtelijk inzicht en is buitengewoon perfectionistisch. Daarnaast heeft hij een brede interesse voor alles wat er om hem heen gebeurd, zowel plaatselijk als op wereldniveau

Ommet Ome Piet te spreken: Wat hebben we nu geleerd:
1. Hij raakt afgeleid bij te veel herhaling, oplossing zou zijn: verdiepings-stof
2. Zijn ruimtelijk inzicht is ver boven het gemiddelde, oplossing zou ook verdiepingsstof kunnen zijn.
3. Hij is meer dan gewoon geïnteresseerd in allerlei zaken om hem heen, hij heeft zichzelf Engels aangeleerd en om zijn interesse te voeden zou hij deel kunnen nemen aan de kangaroeklas die er speciaal voor de meerbegaafden op zijn school.

Maar wat gebeurd er daadwerkelijk???
De zorgjuf wil wel maar zijn Meester werkt hem in alles tegen.dus eerst worden wij ouders op het matje geroepen om iets aan het gedrag van onze zoon te doen! Maar wanneer wij met mogelijke oplossingen aankomen worden wij afgewimpeld: er is immers geen inteligentie-test gedaan.
"Dan kan ik iedereen wel naar de kangaroeles sturen"Aldus de meester. En bij het aanbieden van extra stof mag hij nu de driehoekjes OOK maken .............................

Waarom haal je dat kind niet van school zou je zeggen? En dat is nu precies hetgeen ik mij ook zit te bedenken waarom niet?

2 opmerkingen:

 1. Je zal het maar hebben! Ik kan er over meespreken.

  Het is heel erg belangrijk dat Olav aanbod op zijn maat krijgt anders krijg je problemen. Een ongelukkig kind, wat "zijn gedrag" verklaart. Hij zit niet lekker in z'n vel en je hebt toch geen papiertje nodig waarop staat "je IQ is xxx" om hem te helpen?

  Is er geen andere klas waar hij terecht kan? Ik weet niet of er 2 of 3 vierde leerjaren zijn (is toch 4e leerjaar), misschien kan hij switchen?

  En verder blijven pushen bij zorgjuf, bij CLB. Het is een kalvarietocht, maar als zij er achter staan, dan zou de kangoeroeles toch minstens moeten lukken.

  Sterkte! JeMaMuse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,

  Kan JeMaMuse alleen maar gelijk geven.

  Je neef heeft een IQ van 140 voor ruimtelijk inzicht en voelde zich doodongelukkig op een normale school.
  Hij heeft een disharmonisch profiel voor sociale vaardigheden. In het rapport werd hij beschreven als een racewagen op lekke banden.
  Om een voorbeeld te noemen...
  Z'n handschrift was aan het begin van de regel leesbaar, naarmate de regel vorderde werd het onleesbaar en vielen er woorden weg. Hij verveelde zich een apennoot omdat zijn hersens al veel verder waren dan de uitvoering met zijn handen.
  Voor de goede orde hij was toendertijd 8 jaar.

  Als je de mogelijkheid ziet om een passender school te vinden zou ik het doen.
  Hij wordt er stuk gelukkiger mede doordat hij in veel dingen positief wordt gejegend.
  Hier in NL vervalt bijv het cijferrapport, maar krijgen ze een nivo rapport, dwz zeggen dat hij in feite altijd een voldoende scoort echter het nivo wordt dan aangegeven. Dat kan dus hoger of lager zijn dan de klas waarin hij is ingedeeld. Hoewel echte klassen hebben ze niet. Ze krijgen 1 op 1 onderwijs waarbij ingespeeld wordt op de interesses van het kind. Als ballast voeren ze dan de nodige informatie die het kind niet makkelijk meeneemt in de verpakking van z'n interesse mee.
  Elk kind heeft niet de aansluitingen zitten waar de standardstekker van de school in past. Meestal weten de leerkrachten dat met enig morrelen wel passend te maken, maar de rekbaarheid van het onderwijssysteem is vaak erg beperkt.
  Het is maatwerk, maar ja, "Ooit weleens een normaal mens ontmoet?". (Was een tekst die op een spiegel/t-shirt stond welke je in de 80-er jaren kon kopen.)
  Als Ollander moest ik wel even opzoeken wat "kalvarietocht" betekent, kwam al gauw terecht op de zwarte bladzijdes van Belgie van het voormalig Congo. Hopelijk is het overstappen niet zo erg.

  JeOomJan

  BeantwoordenVerwijderen