maandag 8 maart 2010

Internationale VrouwenDag!

Wat is er toch mis met al die vrouwen die denken dat 8 maart niets met hen te maken heeft? Ik hoorde sommigen zelfs zeggen dat het anti-emancipatie was?? Waarom ik daar anders over denk??

'Once upon a time' heb ik meegewerkt aan de ontvangst van een groep vrouwen uit Benin. Zij wilden zich gaan ontplooien en deel uitmaken van de gevestigde orde. zij wilden zich verkiesbaar gaan stellen binnen hun gemeenteraden en andere plaatselijke volksvertegenwoordigingen. Daar was een heleboel lef voor nodig. En als vrouw moet je je in dergelijke landen voor minstens 500% kunnen waarmaken. Het feit alleen al dat je als vrouw een man zou durven tegen spreken was al een overwinning. Laat staan dat die mannen het zouden accepteren. Wat ik zag was een fantastische groep vrouwen, die zich ondanks het feit dat hun maatschappij daar nog in geen velden of wegen klaar voor was een statement wilden maken. Die zich niet per definitie zouden laten afschepen met 'tradities en geldende normen en waarden'. wij hebben hen in Nederland kunnen laten zien dat vrouwen gelijkwaardige functies hebben en dat de volksvertegenwoordiging belang heeft bij vrouwen die zich sterk maken voor anderen. Vol energie en vol goede moed gingen zij terug gesterkt in het gevoel dat vrouwen en mannen gelijk moeten zijn!

Die ontmoetingen zijn in mijn geheugen gegrift. De kracht en de passie die die vrouwen hadden maakten hen uniek en het feit dat wij hen steunden gaf hen kracht.

DAT is waarom Internationale Vrouwendag van belang is. Niet omdat wij eens verwend willen worden! Daarvoor hebben we al moederdag of zo je wenst secretaressedag. 8 Maart is een dag voor alle vrouwen waar ook ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten